Imaginea tragică a unui urs polar care mănâncă plastic, finalistă la concursul Ocean Photographer of the Year 2024

de: Ozana Mazilu
22 08. 2024

Problema poluării cu plastic în oceanele lumii este adusă în prim-plan într-un mod dramatic printr-o fotografie finalistă la competiția Ocean Photographer of the Year 2024. Această imagine tulburătoare surprinde un urs polar cu gunoaie din plastic în gură, pe insula Kiepert, parte a arhipelagului Svalbard din Oceanul Arctic, și subliniază impactul devastator al poluării asupra vieții sălbatice.

Poluarea cu plastic, o amenințare globală pentru fauna sălbatică

Fotografia, realizată de Celia Kujala, a fost selectată ca finalistă în categoria „Conservation – Impact” a competiției din acest an, care aduce în atenție efectele grave ale poluării cu plastic asupra ecosistemelor marine. Kujala a descris imaginea ca „un memento dureros că până și regiunile nepopulate ale Arcticii nu sunt ferite de impactul omniprezent al poluării cu plastic”.

Situația ursului polar surprins în fotografie este emblematică pentru o problemă mai largă. Temperatura în creștere din Arctica determină topirea gheții marine, forțând urșii polari, înfometați și privați de habitatul lor natural, să petreacă mai mult timp pe uscat, în apropierea așezărilor umane. Acolo, aceștia sunt din ce în ce mai expuși la gunoaie, inclusiv plastic, pe care le consumă în lipsa altor surse de hrană.

Un studiu din 2023 a analizat conținutul stomacal al 42 de urși polari din Alaska și a constatat prezența plasticului în 12 dintre aceștia (28,6%). Mai mult, 14 dintre urși sufereau de inflamații ale stomacului, foarte probabil cauzate de dieta lor precară, bogată în plastic și alte deșeuri antropice.

Consecințele dezastruoase ale utilizării necontrolate a plasticului

Poluarea cu plastic este una dintre principalele teme ale competiției Ocean Photographer Of The Year 2024. Alături de fotografia lui Kujala, alte imagini finaliste ilustrează efectele devastatoare ale deșeurilor asupra faunei sălbatice. De exemplu, Rebecca Douglas a capturat o imagine sfâșietoare a unei păsări de mare gannet, prinsă într-o plasă de plastic ca într-un ștreang, iar Francesca Page a surprins un pește critic periclitat, prins într-o plasă de pescuit.

Cu între 75 și 199 de milioane de tone de plastic pierdute în oceane, problema nu pare să se diminueze, ci dimpotrivă. Producția de plastic s-a dublat între 2000 și 2019, iar prognozele sugerează că acest ritm va continua, atingând peste 1,2 miliarde de tone până în 2060, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Anunțarea câștigătorilor competiției Ocean Photographer Of The Year 2024, co-prezentată de Oceanographic și Blancpain, va avea loc pe 12 septembrie 2024. Până atunci, fotografii ca aceasta ne oferă ocazia să reflectăm asupra impactului pe care îl avem asupra planetei și necesitatea urgentă de a acționa pentru a proteja mediul înconjurător.